Jordbrukets gröna omställning
Jordbruket är avgörande för att nå miljömålen
Ingen annan del av näringslivet hänger samman med så många miljömål som lantbruket. Därför blir just lantbrukets miljöarbete avgörande för Sveriges möjligheter att nå målen.
Sverige har potential att bli ett fossilfritt välfärdsland redo att försörja både sin egen befolkning och andra med livsmedel och förnybara råvaror från både jord och skog. Det är nödvändigt för vår egen livsmedelberedskap och Europas. När klimatförändringarna gör det svårare att producera i andra delar av världen har Sverige möjlighet att producera mer.
Den främsta begränsningen för hållbarhetsarbetet inom livsmedelsproduktion är inte bristande kunskap eller insikt kring nödvändiga åtgärder, utan snarare den otillräckliga finansieringen av miljö- och klimatåtgärder. Därför har LRF tillsammans med Lantmännen tagit fram ett rapport som visar vilka kostnader en grön omställning av jordbruket skulle innebära.
Läs hela rapporten här
Här kan du läsa mer om rapporten
Livsmedelsberedskap, klimat och natur. Så mycket kostar den gröna omställningen.
Vad menas med omställning?
Ordet omställning handlar inte bara om att gå från fossila till fossilfria energikällor. Inom lantbruket innebär det också att ta ansvar för biologisk mångfald, mark- och vattenvård samt anpassning till klimatförändringar. Samtidigt fortsätter lantbruket att erbjuda viktiga lösningar och ekosystemtjänster som gynnar hela samhället.
En investering för framtiden
7 av de 16 svenska miljömålen hör ihop med jordbruket. Därför finns inte någon grön omställning som är viktigare för Sverige att lyckas med.