Frågor och svar om LRFs inställning till beteslagen
- Start
- Om LRF
- LRFs branschavdelningar
- LRF Mjölk
- Frågor och svar om LRFs inställning till beteslagen
Just nu debatteras betesfrågan med anledning av en statlig utredning som syftar till att stärka konkurrenskraften hos svenska livsmedelsproducenter. Det här är är LRFs perspektiv på betesfrågan.
Varför vill LRF att beteslagen ska förändras?
LRF är för bete men vill se en modernare beteslag. Idag lever 80 procent av Sveriges mjölkkor i så kallade lösdriftsstall där de går fritt mellan foder, mjölkning och socialt umgänge med varandra.
Samtidigt ser vi ett växande problem med att svensk livsmedelsproduktion inte växer i tillräcklig takt och möter konkurrens från andra länder. Sverige är det enda EU-landet som har en generell beteslagstiftning för alla mjölkkor. Ungefär hälften av de mejeriprodukter vi konsumerar i Sverige är importerade och den negativa trenden fortsätter tyvärr.
För att producera mer mjölk behövs en beteslag som möjliggör expansion och utveckling, men det får självfallet aldrig ske på bekostnad av försämrad djurvälfärd. Det vi motsätter oss är en lag som i detalj reglerar hur detta ska ske.
Hur lever kor idag?
Idag lever cirka 8 av 10 av alla mjölkkor i så kallade lösdriftsstall. När dagens beteslag antogs 1988 levde de allra flesta mjölkkor uppbundna. Det har skett en stor utveckling inom djurvälfärd på 36 år.
Svensk mjölkproduktionen hör till världens bästa när det gäller god djurvälfärd, miljö- och klimatpåverkan och låg användning av antibiotika. Vår ambition är att fortsätta fokusera på den goda djurvälfärden och samtidigt stärka förutsättningarna för en långsiktigt hållbar mjölkproduktion.
Kritiker hävdar att det snart är sista gången vi har sett kor på bete i Sverige. Stämmer det?
Det stämmer inte. Svenska kor kommer fortsatt att vara ute och beta. Vi övertygade om att bonden själv är bäst på att avgöra vad som passar verksamheten och vad som är bäst för korna.
Finns det ett lagförslag som innebär att kor inte ska få beta?
Nej, det finns inget sådant lagförslag.
Var kan jag läsa mer om regeringens utredning?
På regeringens webbplats kan du läsa mer utredningen "Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd".