Nybyggnation för mjölkkor i Holmsveden: ”en dröm som vi uppfyller”
2024-05-07
I Holmsveden väster om Söderhamn hittar vi en ny ladugård för mjölkkor, den senaste satsningen av syskonen Stefan och Thomas Åkerlund, värd runt 25 miljoner. När du läser det här har de första korna redan flyttat in.
2018 tog bröderna Stefan och Thomas Åkerlund över gården från sina föräldrar. De är den sjunde generationen som driver gården. Och de satte genast igång med att planera för framtiden. De besökte många andra lantbruk för att få idéer, ritade, ritade om och kom till slut fram till den ladugård för mjölkkor de ville bygga. Sen gick de till banken.
– Då sa vår bankman att ja, vi kör på några år nu grabbar, så vi ser hur det går och det visade sig gå bra, berättar Thomas Åkerlund.
En lång process
Det har varit en lång process med att rita, planera och ordna finansiering som till slut landade i totalt 25 miljoner kronor, med 2,4 miljoner i stöd, för en ladugård byggd för ungefär 140 djur.
– Automatiseringen ska ju bli rolig. Med bra verktyg och hjälpmedel så hoppas vi kunna effektivisera. Det är mycket manuellt jobb som inte ger någon data. Men det blir ju en omställning i livet också. Med robotarnas möjligheter, när vi får igång det här, så hoppas vi att vi inte sitter fast i ladugårdspassen som vi gör idag.
Med robotarna och den ny ladugården tror bröderna att verksamheten ska bli mer självgående, och ge dem och de anställda mer flexibel arbetstid. De brukar säga, berättar Thomas Åkerlund, att de ska jobba 7-5 i stället för 5-7 som de jobbar i dag.
Byggt för framtida expansion
Den 2 300 kvadratmeter stora ladugården är byggd med möjlighet att expandera senare. När den invigs kommer två mjölkrobotar stå på plats, men det finns plats för ytterligare två mjölkrobotar. Och ena gaveln på ladugården kan flyttas ut senare för att kunna rymma fler kor.
– Först ska vi landa lite, låta allt sätta sig och få det att rulla. Men vi har ju bara rundbalar idag. Så någon slags plansilo lär vi försöka få till. Stefan vill ha mer maskinhallar. Jag är kokillen och han är maskinkillen. Vi byggt mycket på kofronten, nu vill han ha något på maskinsidan.
Satsar mycket på kokomfort
– Vi satsar mycket på kokomfort. Vi har byggt ett stall som är utformat för att vi vill ha hållbara djur och gott om plats. Sen har vi fått tumma med på våra egna ytor. Vi ville ha större sociala ytor än vad vi fick, och mer lager och förråd.
Vi var på besök i Holmsveden i mitten av april så när du läser det har korna redan börjat flytta in. Det innebär att tidsplanen har förskjutits lite, till stor del p.g.a. den gångna vintern. ”En vinter utan dess like”, som Thomas Åkerlund beskriver den.
– Det är klart att det är mycket pengar. Men jag och min bror, om 25 år, då vet vi att vi är här och jobbar, om vi är friska och lever. Eftersom vi alltid vet vad vi vill göra, vet att det här är vad vi vill, då är vi inte rädda för att satsa, även om vi får stora lån och piska på ryggen från banken.
Stolta att producera mat i Sverige
Vi frågar om en nackdel kan vara att de blir mer beroende av tekniken med nya ladugården. Men det tror inte Thomas Åkerlund. Han och Stefan ser fram emot att det nya tas i drift och vad tekniken kan erbjuda. Så länge de har diesel, så ska det lösa sig, säger Thomas Åkerlund, för el kan de få från dieselverk.
– Vi gillar det vi håller på med. Vi är stolta i att producera mat i Sverige. Och vara bonde idag, det är väldigt få som är idag. Det här med livsstil kommer aldrig att försvinna. För det är en livsstil att vara bonde. Det är inte som att ha ett annat jobb. Det är mycket ansvar, men ändå en frihet. Det är ansvar och mycket jobb men ändå fritt.
Ingen oro för framtida mjölkpriser
Planerna för nybygget drog bröderna igång innan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina 2022. Men vi frågade om invasionen och den osäkerhet i omvärlden den har fört med sig ändrade planerna något.
– Vi har ingen oro inför framtiden vad gäller mjölkpriser. Jag har aldrig varit orolig för något, kanske jag borde vara det. Men jag minns när det var som tyngst, med dåligt mjölkpris runt 2011 någonstans. Farsan sa att nu är det inte kul, det är bara jobb. Men jobb har aldrig skrämt oss. Någonstans lär vi få mat ifrån.
Det pratas mer än det gjort tidigare bland politiker om inhemsk produktion av mat, menar Thomas Åkerlund. Och bröderna är tydliga med att de vill bidra, vilket de gör bland annat genom den nya ladugården.
Styrka i att vara två
Det har varit ett stort projekt, med många variabler att tänka på, och mycket pengar, berättar Thomas Åkerlund. Men det har varit ett trygghet i att de är två som har varit med under hela resan.
– Vi är ju två, vilket gör stor skillnad. Jag har brorsan och det är två familjer som ska leva på oss. Sen har vi också vår styrka att vi är två och kunna byta av och ta varannan helg. Då kan båda få tid över och hinna med något annat.
– Det är en dröm som vi uppfyller. Vi drömde redan när vi var barn att vi var med och utvecklade gården, säger Thomas Åkerlund, innan han återgår till att ta hand om något på gården.
Du kan följa bröderna Åkerlund på Facebook.