Mat från Sverige
Bra mat med liten klimatpåverkan
Varannan tugga är importerad, men det finns en önskan hos många att köpa mer svensk och lokalproducerad mat. För att möta denna efterfrågan krävs konkurrenskraftiga förutsättningar. Svenska bönder har kapacitet och vilja att producera mer mat med liten klimatpåverkan och begränsad användning av antibiotika och växtskyddsmedel.
Försörjningstrygghet
Vad händer vid kris eller krig? Den inhemska produktionen av livsmedel skulle i teorin sannolikt kunna hålla Sveriges befolkning vid liv i en situation utan import av livsmedel.
Offentlig upphandling
Det behöver ställas hårdare krav på den mat som serveras i skolor och på äldreboenden. Mer närproducerad mat som tagits fram med omsorg om både djur, människor och miljö skapar även fler lokala jobb.
Så mycket mat importerar Sverige
Läs vår rapport från 2020.
Den svenska livsmedelsstrategin
Den nationella livsmedelsstrategin beslutades av Riksdagen 2017 och tar sikte på år 2030. Målet är att den inhemska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som relevanta miljömål ska nås.
Försörjningsgrad
En högre försörjningsgrad gör att Sverige blir mer robust för att till exempel för att kunna hantera olika typer av kriser eller handelshinder.
Ursprungsmärkning
Trygg och säker mat från Sverige. Så kan du som konsument hitta rätt i matbutiken.
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmedelsproduktion bidrar till en bättre miljö och lägre klimatpåverkan globalt.
Så arbetar vi för att stärka svensk livsmedelsproduktion
- LRF har tagit fram en egen handlingsplan för vad som måste göras för att matproduktionen ska öka.
- Regionalt fortsätter LRF arbetet med att ta fram och genomföra regionala livsmedelsstrategier.
- LRF opinionsbildar för svensk mat och svenska råvaror i kontakterna med beslutsfattare och allmänhet.
- LRF är en av initiativtagarna till de frivilliga ursprungsmärkningarna Från Sverige och Kött från Sverige.
- LRF har marknadssamarbeten med bland andra ICA, Martin & Servera och Årets Kock för att öka andelen svensk mat i butiker, på restaurang och i offentliga kök.
Läs mer
Den näringsrika mjölken
Mjölk är ett näringsrikt livsmedel som innehåller 18 av 22 näringsämnen vi behöver varje dag.
Den svenska livsmedelsstrategin
Sveriges nationella livsmedelsstrategi, som sträcker sig fram till 2030, markerar för första gången en svensk li...
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmed...
Ekologisk matproduktion
LRF arbetar för att förbättra förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Sverige. Det gäller både ekologiskt o...
EUs livsmedelsstrategi
Vad handlar EU:s Farm to Fork-strategi om – eller Från jord till bord som den heter på svenska? Och hur kommer d...
Framtidens Bonde
Framtidens Bonde är en serie webbinarier som ger dig en djupare inblick i en av de hetaste svenska framtidsbrans...
Försörjningsgrad
I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är vi betydligt fler s...
Gratis skolfrukost
En bra frukost gör det lättare att ta till sig undervisningen och orka med skolan. Ändå äter bara två av tre gru...
Gårdsbesök
För att överbrygga det växande avståndet mellan stad och landsbygd samt mellan konsumenter och producenter, blir...
LRFs reformagenda
LRFs reformagenda beskriver jord- och skogsbrukets betydelse i din kommun.
LRFs övergripande djuromsorgspolicy
Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur som god djuromsorg säkras. Det är viktigt att det f...
Marknadssamarbeten
För att ge våra medlemmar bättre förutsättningar att göra bra affärer och för att skapa tillväxt finns LRF med i...
Matkronan
Bondens andel av en betald krona
Matmarknad
Omsättning och tillväxt för svenska livsmedelsråvaror.
Mer mat – fler jobb
Målet med projektet var att öka svensk matproduktion genom att stärka företag och medarbetare, samtidigt som vi...
Miljöprestanda av svensk matproduktion
Svenskt kött är klimatsmartare än kött från andra länder. LRFs experter Maria Dirke och Markus Hoffman diskutera...
Mjölk.se
Här finns allt du behöver veta om mjölk och mjölkprodukter när det gäller barn, hälsa och miljö.
Offentlig upphandling
Sveriges konsumenter vill ha säker, närproducerad och klimatsmart mat som producerats med omsorg om både djur oc...
Prisutveckling i livsmedelskedjan
LRF bevakar löpande prisutvecklingen i livsmedelskedjan. I dokumentet nedan kan du följa hur priserna på produkt...
Svensk mjölk i siffror
Läs mer...
Så mycket mat importerar Sverige
Med ökad befolkning och ökat välstånd har vår livsmedelskonsumtion och import ökat genom åren. Men hur ser det u...
Så påverkar kriget i Ukraina svensk matberedskap
Presseminarium
Ursprungsmärkning
LRF äger och förvaltar idag två ursprungsmärkningar: Svenskt Sigill och Från Sverige.
Världens bästa mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här är några av våra argument som styrker det:
Tack vare friska kor o...
För förtroendevalda
Här hittar du som är förtroendevald material som kan användas i ditt påverkansarbete.
Detta innehåll är endast tillgänglig för förtroendevalda på LRF. Du som är förtroendevald kan logga in nedan för att se innehållet.