Framtidsbransch
Vi lever i en speciell tid. Även om mycket av debatten och vår uppmärksamhet just nu går till säkerhetskrisen och energikrisen så ligger den kanske största krisen – klimatkrisen – där som en bottenplatta och bara väntar på förnyad uppmärksamhet från oss.
Svenskt lantbruks storhetstid ligger framför oss!
Samtidigt som klimatet förändras växer världens befolkning. Fler människor behöver mättas med mer hållbart producerad mat. I framtiden kommer vi i norra Europa behöva ta ett större ansvar för att producera mer mat, inte bara till oss själva, utan också till omvärlden.
Svensk livsmedelsindustri kommer i framtiden vara en förutsättning för att fler ska kunna äta sig mätta på hållbart producerad mat världen över.
Ett varmare klimat öppnar upp för nya grödor, högre tillväxt i skogen och högre skördar här i norr. Men ett varmare klimat kommer mer extremt väder och kräva stora investeringar för att lantbrukare ska kunna skydda sig mot regn och torka.
Framtidsbönder
I serien Framtidsbönder från 2020 och 2021, får du hänga med två familjer i deras vardag på gården och på deras resa till ett ännu mer hållbart jordbruk.
Fördjupning
300 forskningsförslag
Under 2021 hade LRF forskning och innovation som ett prioriterat område och fick in över 300 inspel kring frågor...
Elfordon i lantbruket?
Hur ställer vi om de gröna näringarna till att minska utsläppen? Vad kan man göra redan idag? Vad är det på gån...
Framtidens Bonde
Framtidens Bonde är en serie webbinarier som ger dig en djupare inblick i en av de hetaste svenska framtidsbrans...
Jobba Grönt
VI vill att fler ska vilja arbeta inom de gröna näringarna. Därför startades projektet och sajten Jobba grönt....
Kan insekter skapa nya intäkter för jordbruket?
Finns det potential och marknadsutsikter för bönder att hitta en ny intäktsström på en växande marknad? Tillsamm...
Livsmedel och energi
Ska vi producera energi eller livsmedel på svensk åkermark? Eller går det att göra både och?
Livsmedel och energi – så kan agrivoltaiska system boosta jordbruket
Ska vi producera energi eller livsmedel på svensk åkermark? Eller går det att göra både och?
Månadens bonde
Här lyfter vi fram bredd, innovation och framtidstro inom de gröna näringarna. En gång i månaden gör vi nedslag...
Så arbetar Sveriges bönder för minskad klimatpåverkan
Sveriges bönder har länge arbetat med att få ner både klimat- och miljöpåverkan genom ny kunskap, effektivt bruk...